Vier nieuwe uitkijkplatformen in de Voorkempen

Vanop vier spiksplinternieuwe uitkijkpunten in Brecht, Kalmthout, Stabroek en Wuustwezel ontdek je vanaf nu het landschap nog beter.



Delen

Door goed te kijken naar het landschap ontdek je steeds meer de kleine details die het landschap tot dé Voorkempen maken.

Gedeputeerde Kathleen Helsen opende het platform in Brecht officieel en stak niet onder stoelen of banken dat ze blij was met de opkomst: “Jullie talrijke aanwezigheid hier illustreert het draagvlak voor dit project. LEADER investeerde 60.000 euro, de output is vele malen hoger door de symbiose van verschillende partners die hier samen aan werkten,” klonk het.

Landschap leren lezen

Zo’n 25 studenten van de Thomas More Hogeschool uit Geel zorgden voor het ontwerp en de bouw van de uitkijkplatformen. Elk platform verwijst naar een typisch element uit het landschap. Jan de Haes, voorzitter RLDV en gedeputeerde leefmilieu bekijkt het project vanuit zijn landschapsbril: “De nieuwe uitkijkplekken tillen het landschap letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau. Door de typische kenmerken van elk landschap in de kijker te zetten, kan iedereen het eenvoudig begrijpen. Dit is het startpunt om meer zorg te dragen voor het landschap.”

Siebe Verfaillie, student bouw aan de Thomas More Hogeschool uit Geel: “De vrijheid die we van Regionaal Landschap de Voorkempen en onze docenten kregen om hier ons ding te doen, gaf een boost aan onze creativiteit. Het was super fijn om deel uit te maken van dit project. De praktijkkennis die ik hier opdeed, ga ik deze zomer kunnen gebruiken bij de bouw van de stallen voor onze paarden.”

Vier uitkijkpunten, vier uiteenlopende landschappen

In Wuustwezel herken je de Baileybrug in het uitkijkplatform. Van hieruit neem je een kijkje over het Marum – dat de grootste tijd van het jaar niet toegankelijk is. De vlotten die in Stabroek op de Danckerseweg gebouwd zijn, verwijzen naar het polderverleden van het gebied. Aan de Volkersweg in Kalmthout wordt je blik getrokken naar de typische knotbomen en het open landbouwlandschap. Aan de Kooldries in Brecht leidt het platform je tot op de oorspronkelijke hoogte van het gebied. Door de kleiwinning ligt het landschap hier heel wat lager dan oorspronkelijk.

Educatief landschapsaanbod

Naast de bouw van de platformen maakten 15 studenten van de lerarenopleiding Thomas More uit Vorselaar een educatief landschapsaanbod. Enkele klassen uit de buurt konden al genieten van de eerste test. Als leerkracht kan je op wandel in de buurt van je school en samen met de leerlingen het landschap ontdekken. Eind augustus worden de pakketten gelanceerd en zijn ze (gratis) bruikbaar voor elke school.

Nieuwe fiets- en wandelkaart vanaf 12 augustus verkrijgbaar

Karel Breugelmans, voorzitter toerisme Noordertuin kondigde tijdens de opening nog aan dat je vanaf 12 augustus een gloednieuwe kaart kan afhalen waarop zeven routes aangeboden worden, goed voor meer dan 123 kilometer fiets- en wandelplezier.