Week van de bij

Een ‘Bed & Breakfast’ voor de bij. Dat is het thema waarmee de ‘Week van de Bij’ van 28 mei tot en met 4 juni 2023 burgers, bedrijven en gemeenten aanspoort voldoende voedsel en nestgelegenheid te voorzien voor bijen. Chocolatier Dominique Persoone en presentator Britt Van Marsenille zetten, net als vorig jaar, de boodschap kracht bij als ambassadeurs.

Inschrijven

28 mei 2023 | 00u01

Start

4 juni 2023 | 23u59

Einde

Lente

Seizoen
Delen

Week van de Bij: Bed & Breakfast voor bijen

Een ‘Bed & Breakfast’ voor de bij. Dat is het thema waarmee de ‘Week van de Bij’ van 28 mei tot en met 4 juni 2023 burgers, bedrijven en gemeenten aanspoort voldoende voedsel en nestgelegenheid te voorzien voor bijen. De ‘Week van de Bij’ is een campagne van het Vlaams Departement Omgeving en dit jaar aan een feestelijke tiende editie toe. Het startschot wordt dan ook gegeven met een groot Bijenfeest. Chocolatier Dominique Persoone en presentator Britt Van Marsenille zetten, net als vorig jaar, de boodschap kracht bij als ambassadeurs.

Bijen vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten. Zonder bijen geen fruit of groenten. Maar bijen hebben het steeds moeilijker om te overleven. Thema in 2023 is daarom ‘Bed en Breakfast voor bijen’, met andere woorden, zorg dat bijen voeding en een onderkomen hebben.

Dominique Persoone en Britt van Marsenille roepen op om samen te blijven zorgen voor onze bijen. “Solitaire bijen, hommels en honingbijen hebben onze hulp nodig voor meer voedsel en nestgelegenheid. We kunnen allemaal iets doen, ook in onze eigen tuin.” Dat kan onder meer met het bouwen van een bijenburcht en aandacht voor de ‘bloeiboog’, het moment waarop planten en bloemen in bloei staan.

Nestgelegenheid
Het bouwen van een bijenburcht is een goede en creatieve manier om bij te dragen aan het leefgebied van de wilde bij. De meeste bijensoorten nestelen in de grond, vaak in schuine of verticale wanden of hellingen. Diverse soorten zandbijen, die zowat 80 procent van de bijenpopulatie in Vlaanderen uitmaken, houden van de open, zandige grond van de bijenburcht. Door stengels en houtstronken toe te voegen, wordt de burcht ook een geschikte nestelplek voor metselbijen. De combinatie van meerdere soorten nestgelegenheid maakt van de bijenburcht een unieke woonplek voor veel bijensoorten.

In de war door het klimaat
Door de klimaatopwarming zijn er schommelingen en veranderingen in de seizoenen. Door de zachte winters worden hommelkoninginnen sneller wakker. De zomers zijn geregeld zeer droog waarbij veel planten niet tot bloei komen. In de herfst krijgen we dan weer te maken met extra warme, zonnige dagen. Bijensoorten die normaal gezien in de lente voorkomen, spotten we geregeld in de herfst. Maar ook honingbijen vliegen tijdens warme herfstmaanden vruchteloos rond op zoek naar voedsel.

Het hele jaar door voedsel met de bloeiboog
Daarom moeten we zorgen voor bloeiende planten met nectar en stuifmeel van de vroege lente tot de late herfst, zodat ze het hele jaar door voldoende voedsel hebben. Daarvoor dient het principe van de ‘bloeiboog’. Dat betekent dat je bij het aanplanten zorgt dat er van februari tot en met november altijd iets in bloei staat. Want in veel tuinen bloeien bloemen en planten enkel van mei tot juni. Een bloeiboog realiseer je zowel met bomen, struiken, vaste planten als met bloembollen.

Tot en met eind april 2023 kunnen gemeenten zich inschrijven voor de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente. Nieuwe kandidaten sturen een mail naar weekvandebij@vlaanderen.be